Blog

Jagoda kao lijek za bolju probavu, upalne procese, glavobolju i čišćenje organizma

Jagoda kao lijek za bolju probavu, upalne procese, glavobolju i čišćenje organizma
Osim ploda koristi se i list, pa tako čaj od lišća jagode ublažava probavne smetnje, ekcem, upalu grla, gripu, prehladu i kostobolju.

Njegova priprema je jednostavna. Dvije pune čajne žličice suhih listova jagode prelijte sa 250 ml kipuće vode. Procijedite nakon 15 minuta i pijte tri puta dnevno, nakon obroka. Ovako pripremljen čaj može se i grgljati.  

Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će vam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i  kod mišićnih bolova.

Ujedno su i odlično sredstvo protiv opekotina, smanjit će kolesterol te povoljno djelovati na srce i regulaciju krvnog tlaka.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Nutritivne vrijednosti / kalorije
100g: 32 kalorije
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Transmasti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 8g (3%)
Vlakna: 2g (8%)
Šećeri: 5g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali
100 grama jagoda sadrži:
Vitamin C: 58,8mg (98% dnevnih potreba)
Vitamin K: 2,2mcg (3%)
Vitamin B3 (niacin): 0,4mg (2%)
Folna kiselina: 24,0mcg (6%)
Kalcij: 16,0mg (2%)
Željezo: 0.4mg (2%)
Magnezij: 13,0mg (3%)
Fosfor: 24,0mg (2%)
Kalij: 153mg (4%)
Mangan: 0,4mg (19%)

Njeguju i čine kožu mlađom

Jagode odlično čiste kožu, a kako sadrže velike količine vitamina C i A, izglađuju ju i čine napetom. 'Povremeno stavite na lice jagode narezane na kolutiće ili ih pretvorite u kašu te upotrijebite kao masku za lice. Masku držite na licu petnaestak minuta a potom ju isperite mlakom i hladnom vodom.

Za bijele zube i manje celulita

Gotovo da nema kraja popisu dobrobiti jagoda. Trljate li njima zube, bit će bijelili, a velike količine antioksidansa usporavaju starenje tkiva i gubitak elastičnosti, te uništavaju slobodne radikale. Redovita konzumacija jagoda ubrzat će cirkulaciju, što će utjecati i na smanjivanje celulita.

Jagode tope kilograme i smanjuju depresiju

S obzirom da ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a imaju malo kalorija, pomoći će svima koji žele smršavjeti. Naravno, šlag i šećer kao dodaci nisu preporučljivi, ali oduševit će vas njihov okus uz malo crnog ili zelenog papra.

Jagoda je romantični dodatak večeri u dvoje, dobrodošla i kao moćni afrodizijak, a otklonit će i malankoliju.

Najpoznatiji recepti s jagodama

Desert s acetom balsamicom
Svježe jagode mogu se posuti s malo šećera i papra te ostaviti da se, uz miješanje, pola sata mariniraju u acetu balsamicu.

Domaća pita od lješnjaka i jagoda

Sastojci:  
Tijesto: 140 g brašna, 50 g lješnjaka, 100 g maslaca, 50 g šećera, žumanjak; nadjev: 250 g mascarponea, 2 žlice šećera, 150 ml vrhnja, 450 g jagoda; 6 žlica mlijeka, 140 g mliječnih karamela, 85 g prženih lješnjaka

Priprema: Električnim mikserom izmješajte brašno, lješnjake, maslac, šećer, žumanjak i dvije žlice hladne vode. Izmijesite tijesto, tanko ga izvaljajte te ispecite. Rastopite karamele u mlijeku. Izmiješajte mascarpone sa šećerom, istucite vrhnje i umiješajte ga u sir. Dodajte polovicu narezanih jagoda. Rasporedite dvije trećine preljeva od karamela po tijestu pa dodajte nadjev od mascarponea. Preostale jagode poslažite po nadjevu, začinite ih ostatkom preljeva od karamela i, prema želji, prženim lješnjacima.

Šarlota od jagoda

Sastojci: 50 ml mlijeka, 125 g vrhnja, puding od vanilije, 4 lista želatine, 125 g kiselog vrhnja, kutija piškota, 300 g jagoda

Priprema: Omekšajte želatinu u vodi. Kad vrhnje i mlijeko zakipe, maknite s vatre, umiješajte puding i dodajte želatinu. Nakon što se malo ohladi, dodajte kiselo vrhnje. Dno i rub kalupa obložite piškotama te sredinu napunite pudingom. Nakon što se ohladi, ukrasite tortu jagodama i, prema želji, čokoladom

Džem od jagoda

Džem od jagoda napravite od tri kilograma zrelih, opranih i očišćenih plodova. U lonac stavite jagode i 2,5 kilograma šećera. Izmiješajte, poklopite i ostavite na hladnom preko noći. Drugi dan, uz miješanje, kuhajte dok se masa ne zgusne. U posude ulijevajte vruće.

Energetska bomba za dobro jutro

U mikseru promiješajte bananu, pola šalice jagoda, šalicu i pol narančina soka, pola šalice vode te malo proteinskoga praha ili maslaca od badema.

Rolada od jagoda

Sastojci: 4 bjelanjka, 200 g šećera, 200 g pekmeza od limuna, 150 ml vrhnja, 10 jagoda, jagode, šećer u prahu

Priprema: Tijesto za roladu, preliveno bjelanjkom, solju i šećerom, u zagrijanoj pećnici pecite oko 15 minuta. Na ohlađeno tijesto rasporedite pekmez od limuna, jagode, vrhnje istučeno sa sokom jagode. Zarolajte kolač i pospite ga šećerom u prahu.

Princezice s jagodama

Sastojci:
Krema: 5 dl slatkog vrhnja, vanilin šećer, 50 dag jagoda, 3 dag šećera; umak: vanilin šećer, 5 dag šećera u prahu; jagode za ukras

Priprema: Istucite ohlađeno vrhnje i dodajte oba šećera. Zdrobite 30 dag jagoda s 5 dag šećera te umiješajte u nadjev. Ostatak jagoda usitnjavajte s 5 dag šećera u prahu - dok ne dobijete umak. Kremu i umak ohladite te napunite princeze nadjevom.        

Jagode s likerom

Sastojci: Pola kilograma jagoda, 3 žlice likera Cointreaua, narančina kora, 4 žlice šećera, lišće metvice

Priprema: Stavite jagode u zdjelu, prelijete ih likerom, dodajte naribanu narančinu koru i šećer te izmiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena kako bi se jagode natopile. Prije posluživanja još jedanput promiješajte, a čaše ukrasite lišćem metvice.

Mousse od jagoda

Sastojci: 3 bjelanjka, 50 g šećera, 300 g jagoda, 150 ml blago tučenoga vrhnja

Priprema: Istucite bjelanjke, dodajte šećer te sve dobro izmiješajte. Snijegu dodajte usitnjene jagode te sve dobro izmiksajte, dok količina ne poraste. Prije posluživanja ohladite i ukrasite svježim jagodama.

Frape od jagoda s metvicom

Sastojci: 500 g očišćenih jagoda, 125 ml jogurta od vanilije, 250 ml mlijeka,  1/2 žličice cimeta, 10 kockica zdrobljenog leda, listovi metvice

Priprema: Nekoliko jagoda sačuvajte za ukras, a ostale izmiksajte. Dodajte im mlijeko, jogurt, cimet i led te miksajte dok ne dobijte gustu smjesu. Ulijte u visoke čaše te ukrasite jagodama i metvicom.

Brzi sladoled od jagoda i meda

Sastojci: 450 g jagoda, žličica limunova soka, 4 žlice meda, nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 500 g nemasnog jogurta

Priprema: Izmiješajte med, limunov sok i ekstrakt vanilije pa umiješajte jogurt. Ulijte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač. Nakon dva sata izmiješajte pjenjačom te isto ponavljajte svakog sata dok se ne zamrzne.