Blog

Knedle od šljiva - tradicionalna domaća slastica ili lagani ljetni ručak

 

Koliko su ukusne netom ubrane, šljive nas još toliko oduševljavaju u raznim kolačima i slasticama. Najpoznatije jelo od šljiva bez sumnje su knedle. Njihov neodoljiv miris i okus vraća u djetinjstvo, kada su nam ih tijekom sezone redovito pripremale naše mame i bake. 

 Kako su ih pripremali nekad, doznali smo od članica Udruge žena Kelemen. Iskušajte njihov tradicionalni recept i neka vam je u slast!

 
Sastojci za tijesto 

  • 5 većih krumpira
  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • 40 dkg oštrog brašna
  • prstohvat soli

Priprema

Krumpire u ljusci skuhajte, ohladite, ogulite i naribajte. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Izvaljajte na debljinu prsta i narežite na kvadratiće. Šljive operite i očistite od koštica pa položite po jednu u svaki kvadratić tijesta. 

Ako želite manje knedle, ili imate veće šljive, možete stavljati polovice. Vrhove dobro pritisnite da ne bi izlazio sok i oblikujte u kuglice. Ubacite ih u veću količinu kipuće vode i kuhajte približno dvadeset minuta. Potom ih ocijedite.

Preljev

Knedle će biti ukusnije ako ih nakon kuhanja dodatno začinite. Pripremite zapršku od malo masti ili ulja i 2 - 3 žlice krušnih mrvica. Dok zaprška poprimi zlaćanu boju, u nju ubacite kuhane knedle i lagano promiješajte. Umjesto zaprške od krušnih mrvica, knedle možete preliti vrućom mašću i posipati šećerom.

Savjet više

S obzirom da je za pripremu potrebno dosta vremena, možete ga uštedjeti tako da odjednom pripremite količinu za nekoliko obroka. Nakon što oblikujete kuglice od tijesta, možete ih smrznuti i čuvati u zamrzivaču. Kada ih poželite pripremiti, smrznute knedle ubacite u kipuću vodu i dalje pripremajte kao svježe.